Νέοι που ερωτεύονται δίχως να φλερτάρουν, που γράφουν «σ’ αγαπώ» στα θρανία –όχι με την παιδική αθωότητα–, που ανταλλάσσουν πρόστυχα μηνύματα στο κινητό, που κάνουν έρωτα σε δημόσιους χώρους, που δεν έχουν πρόβλημα να συμμετάσχουν σε ομαδικό σεξ,που βιντεοσκοπούν τις ερωτικές τους περιπτύξεις, παράλληλα με το άγχος των πανελλήνιων εξετάσεων ή την κρυάδα του πρώτου έτους στο πανεπιστήμιο.

Νέοι που, μολονότι δεν έχουν αντικρίσει το σώμα τους στην πλήρη ανάπτυξή του, συνάπτουν (στην πλειονότητά τους) ολοκληρωμένες σχέσεις, αλλά, παρά το μικρό της ηλικίας, χρησιμοποιούν προφυλακτικό διότι φοβούνται τα αφροδίσια νοσήματα, για τα οποία δείχνουν να είναι καλά ενημερωμένοι, και την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Μέσα από τον τρόπο που εκφράζονται, διεκδικούν και ικανοποιούν τις ερωτικές τους επιθυμίες αναδύεται μια καινούρια σεξουαλική ταυτότητα, η οποία έχει διαφοροποιηθεί πολύ από την αντίστοιχη της γενιάς του 1980.

Το σεξ αρχίζει νωρίς

«Καλοκαίρι του 2006, βράδυ στην Κέρκυρα, ήμουν τότε δεκαπέντε χρόνων. Είχα βγει έξω με έναν (συνομήλικο) φίλο μου, γνωρίσαμε μια Αγγλίδα τουρίστρια. Εκείνος, έχοντας εμπειρία στο σεξ, ήταν εφοδιασμένος με δυο πακετάκια προφυλακτικά. Αφού τελειώσαμε το ποτό μας, καταλήξαμε στην παραλία.

Την “πήραμε” μαζί πάνω σε μια ξαπλώστρα». O Νίκος, τώρα μαθητής Γ΄ Λυκείου που προετοιμάζεται για πανελλήνιες, μου διηγείται δίχως ενδοιασμό –και με παντελή απουσία ενθουσιασμού– την πρώτη του φορά. Από τότε η σεξουαλική του ζωή, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, κυλάει ομαλά. Με σταθερές σχέσεις, ενίοτε και παράλληλες, με τακτική σεξουαλική επαφή και πολλές φαντασιώσεις, οι οποίες οδηγούν σε καθημερινό αυνανισμό. Συνήθως διεγείρεται παρακολουθώντας βιντεάκια στο Διαδίκτυο, καθώς η εποχή των πορνοπεριοδικών και των DVDs έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Αν και η ιστορία του Νίκου δεν είναι απόλυτα αντιπροσωπευτική, αποτυπώνει δύο βασικές τάσεις που αφορούν στα δύο φύλα. Πρώτον, ότι έχει μειωθεί το ηλικιακό όριο εκκίνησης της σεξουαλικής ζωής. Είναι ενδεικτικό ότι από τους 100 ερωτηθέντες οι 81 είχαν ολοκληρώσει τη σεξουαλική τους ζωή και από τους 81 το 75% ήταν μέχρι 16 ετών.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο αντίθετο φύλο. Από τις 100 ερωτηθείσες οι 74 είχαν σεξουαλική επαφή και από τις 74 το 77% ήταν μέχρι 16 ετών. Η άνεση των κοριτσιών απέναντι στο σεξ απαλλάσσει τα αγόρια από την «υποχρεωτική» άλλοτε σεξουαλική τους μύηση σε οίκους ανοχής. Ελάχιστοι από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι έχουν επισκεφθεί, κι από αυτούς οι περισσότεροι πήγαν για να «δοκιμάσουν» πολύ αργότερα από την πρώτη τους φορά.

Η πενταήμερη της μύησης

Η δεύτερη τάση σχετίζεται με ένα έντονο στοιχείο απομυθοποίησης, το οποίο εντοπίζεται στα λόγια των συνεντευξιαζόμενων. Συζητούσαν για ερωτικά συμπλέγματα και βοηθήματα, λες και επρόκειτο να αφηγηθούν μια καθημερινή τους βόλτα στην Αθήνα. Έλειπε η ταχυπαλμία και η έξαψη που προκαλεί η σεξουαλική ηδονή. «Είχαν μαζευτεί έξι αγόρια στο δωμάτιό μας, κάποιος πρότεινε να παίξουμε στριπ-πόκερ. Η φίλη μου κι εγώ δεχτήκαμε. Μας εξήγησαν τους κανόνες και αρχίσαμε αμέσως.

Είχαμε δυο μπουκάλια ουίσκι, τα οποία εξαφανίστηκαν. Ύστερα από μισή ώρα περίπου, ανταλλάζαμε φιλιά και το κάναμε εναλλάξ με όλα τα αγόρια. Τότε κάναμε και για πρώτη φορά ομαδικό σεξ». Η Ελένη, φοιτήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μου περιγράφει μια νύχτα από την πενταήμερη που πήγε με το σχολείο της στη Ρόδο. Τη ρωτάω αν η πενταήμερη ήταν μια εξαίρεση ή έχει συμμετάσχει ξανά σε ερωτικό σύμπλεγμα. «Με τόσο πολλά άτομα, όχι. Πού και πού, όμως, με την κολλητή μου μας αρέσει να μοιραζόμαστε τον ίδιο εραστή, το σεξ γίνεται πιο απολαυστικό».

Για όσους είναι ήδη μυημένοι στο σεξ η πενταήμερη παρουσιάζεται ως πρόκληση για το επόμενο βήμα, για το κάτι παραπάνω. Από την άλλη μεριά, εκείνοι που δεν έχουν προχωρήσει σεξουαλικά την αντιμετωπίζουν ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να πραγματοποιήσουν τις φαντασιώσεις τους.

Ακόμη και ζευγάρια που δεν είχαν βρει τον κατάλληλο χώρο για να φιλοξενήσει τον έρωτά τους. «Περιμέναμε πώς και πώς να κοιμηθούμε μαζί, το συζητούσαμε συνέχεια όσο πλησίαζε ο καιρός», μου εξηγεί –με ένα πλατύ χαμόγελο– η Κωνσταντίνα, η οποία είναι φοιτήτρια στη Νομική Αθηνών και εξακολουθεί να διατηρεί τη σχέση της με τον Παναγιώτη.

Γενικότερα, ο χώρος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι γύρω από το σεξ. Ελάχιστοι μένουν μόνοι τους, οι γονείς δεν λείπουν συχνά από το σπίτι, τα ξενοδοχεία τούς πέφτουν ακριβά και η ιδέα του αυτοκινήτου ακυρώνεται γιατί κανείς στο σχολείο δεν έχει δίπλωμα – αντίθετα, για τους φοιτητές-κατόχους διπλώματος το αυτοκίνητο μετατρέπεται σε κινητή ερωτική γκαρσονιέρα. Εξαιτίας των δυσκολιών, βρίσκονται σε μια ασταμάτητη διαδικασία να εφευρίσκουν χώρους, από τους οποίους φυσικά δεν απουσιάζει το σχολείο ή το πανεπιστήμιο.

«Ήταν η πρώτη ώρα του προγράμματος, είχαμε αρχαία κατεύθυνσης και καθόμασταν στο τελευταίο θρανίο, βαριόμασταν αφόρητα. Άρχισα να χαϊδεύω τον Γιάννη πάνω από τη φόρμα, την ώρα που οι υπόλοιποι συμμαθητές μας παρακολουθούσαν το μάθημα». Η Σοφία, μαθήτρια Γ΄ Λυκείου σε σχολείο στο Περιστέρι, όχι μόνο θεωρεί φυσιολογικό να έχει ολοκληρωμένη σχέση στην ηλικία που βρίσκεται, αλλά δεν φοβάται κιόλας να πειραματίζεται με τον σύντροφό της.

Έχει πέσει κάθε προκατάληψη

Με εξαίρεση τον οργασμό στις κοπέλες –μόνο το 24% δήλωσε ότι έχει φτάσει σε οργασμό με τον σύντροφό του–, ταμπού και προκαταλήψεις στο σεξ δεν φαίνεται να υπάρχουν για τη νέα γενιά. Πολλοί λένε ότι χρησιμοποιούν ερωτικά βοηθήματα, οι μισοί περίπου ανταλλάσσουν πρόστυχα μηνύματα ή εικονομηνύματα στο κινητό, αρκετοί κάνουν cybersex και δεν είναι λίγοι όσοι βιντεοσκοπούν τις προσωπικές τους στιγμές. Επίσης, οι κοπέλες έχουν συμπεριφορά που παραπέμπει –δεν είναι όμως– σε ώριμη σεξουαλικά γυναίκα.

Δεν αρνούνται το πρωκτικό σεξ, κάνουν στοματικό έρωτα, βλέπουν τσόντες με τα αγόρια, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό –σχεδόν το 50%– ομολογεί ότι δεν θα είχε πρόβλημα να κάνει έρωτα με γυναίκα. Ακόμη, εντυπωσιακό είναι το ποσοστό –62% επί του συνόλου των κοριτσιών– που συγκεντρώνει ως πρώτη στις προτιμήσεις τη φαντασίωση να κάνουν έρωτα με δύο άντρες ταυτόχρονα.

Αυνανισμός: ο δημοκρατικός οργασμός

O γυναικείος αυνανισμός συνδέεται άμεσα με το βαθμό που ικανοποιούνται οι κοπέλες από τους ερωτικούς τους συντρόφους. Από το 24% που απάντησε ότι έχει φτάσει σε οργασμό με τον σύντροφό του, όλες αυτοϊκανοποιούνται – μέσο όρο, τρεις φορές την εβδομάδα.

Αντίθετα, όσες δεν γνωρίζουν πώς να ικανοποιήσουν τον εαυτό τους αφενός δυσκολεύονται να δώσουν οδηγίες στον εραστή τους –στη συντριπτική τους πλειοψηφία δηλώνουν ως αγαπημένη στάση την «ιεραποστολική»–, αφετέρου ντρέπονται να εκφραστούν. O οργασμός τους εξελίσσεται σε ταμπού – έτσι δικαιολογείται εν μέρει και η αδυναμία τους να απαντήσουν στην ερώτησηαν είναι κλειτοριδικές ή κολπικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει και μια μικρή κατηγορία κοριτσιών η οποία αυτοϊκανοποιείται, αλλά δεν έχει ολοκληρώσει τη σχέση της.

Βέβαια, και στις περιπτώσεις των αγοριών ή των κοριτσιών που δεν έχουν σεξουαλική εμπειρία, η ερωτική επιθυμία δηλώνεται ρητά, ασχέτως αν δεν ικανοποιείται. «Νομίζω ότι είμαι μικρή για να ολοκληρώσω τη σχέση μου, θέλω να μεγαλώσω κι άλλο.

Έχουμε συμφωνήσει με τον Κώστα να τελειώσουμε το σχολείο κι έπειτα, αν εξακολουθούμε να είμαστε μαζί, να προχωρήσουμε πέραν των προκαταρκτικών». Η Άννα έχει σχέση με τον Κώστα εδώ και ένα χρόνο. Είναι και οι δύο μαθητές της Γ΄ Λυκείου, θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντικό που έχουν ένα στήριγμα τις δύσκολες και αγχωτικές ώρες του διαβάσματος. «Με καταλαβαίνει, τον καταλαβαίνω, βρισκόμαστε στην ίδια θέση, το σεξ μπορεί να περιμένει...» μου εξηγεί.

Παρόμοιες απόψεις, ότι δηλαδή οι σχέσεις βοηθούν τα παιδιά να ισορροπήσουν σε μια αγχωτική περίοδο, εκφράζονται και από την πλευρά των γονιών. Oι περισσότεροι αντιλαμβάνονται τις σχέσεις ως εποικοδομητικές, ανεξάρτητα αν τα παιδιά τους είναι ανήλικα ή ενήλικα, επιθυμούν να γνωρίζουν το έτερον ήμισυ και κάποιοι εξ αυτών κατανοούν την ανάγκη τους για σεξ.

Για το λόγο αυτό προσπαθούν να τα διευκολύνουν με διάφορους τρόπους, από το να τους επιτρέπουν καμιά φορά να κοιμούνται τα βράδια μαζί μέχρι να πηγαίνουν σινεμά ή βόλτα για να τα αφήσουν σπίτι μόνα τους – φυσικά, οι μαμάδες με την πρώτη ευκαιρία βάζουν κρυφά στα συρτάρια των αγοριών τους προφυλακτικά για να σιγουρευτούν ότι ο γιος τους δεν θα διατρέχει κανέναν κίνδυνο.

Ωμότητα εναντίον συναισθήματος

Το 96% ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή, ξέρει τι είναι το «χάπι της επόμενης μέρας», είναι πολύ καλά ενημερωμένο για τα αφροδίσια νοσήματα, περιποιείται τα γεννητικά του όργανα –τα αγόρια ως επί το πλείστον με ξυριστική μηχανή, τα κορίτσια με ξυραφάκι και αφρό– και κουβεντιάζει με το ταίρι του τα όποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι όσες κοπέλες έχουν ολοκληρωμένη σχέση επισκέπτονται –οι περισσότερες τουλάχιστον– γυναικολόγο και δεν ντρέπονται να συζητήσουν (όχι με λεπτομέρειες) με τη μαμά τους τα ευαίσθητα γυναικολογικά ζητήματα.

Συνήθως, οι μητέρες είναι αυτές που επωμίζονται το ευχάριστο βάρος των συμβουλών, όταν οι σχέσεις δεν πηγαίνουν καλά. Κορίτσια και αγόρια τις προτιμούν σε σχέση με τους πατέρες τους, διότι θεωρούν ότι είναι πιο ευαίσθητες κι άρα τους καταλαβαίνουν περισσότερο.

Εκεί που η κατανόηση της μάνας εμφανίζεται ως «λύτρωση» είναι στις ομοφυλοφιλικές περιπτώσεις. Στο σύνολο του δείγματος, βρέθηκαν τέσσερα ομοφυλόφιλα αγόρια και δύο κορίτσια, όλα πάνω από 18 χρόνων. Αν και δηλώνουν ότι καταπιέζονται λόγω του κοινωνικού περίγυρου να εκφραστούν, αποκαλύπτουν ότι έχουν εκμυστηρευτεί (τα τρία αγόρια) στη μαμά τους τις ερωτικές τους προτιμήσεις. Μάλιστα, δύο αγόρια ομολόγησαν ότι διατηρούν –ολοκληρωμένες– σχέσεις, ο πρώτος πέντε και ο δεύτερος οκτώ μήνες, αντίστοιχα.

Αν και θεωρούν το φλερτ ξεπερασμένο και ανούσιο σε ποσοστό πάνω από το 70%, γράφουν «σ’ αγαπώ» στα θρανία, προστατεύουν τον σύντροφό τους, μοιράζονται κοινούς προβληματισμούς, ενίοτε ζηλεύουν, αποζητούν τρυφερότητα και γενικά δείχνουν να αντιλαμβάνονται πλήρως την έννοια της συντροφικότητας με τις όποιες δεσμεύσεις της.

Κατά τα άλλα, βλέπουν τις σχολικές εκδρομές σαν ευκαιρία για σεξουαλικές εμπειρίες, τα πορνοπεριοδικά σαν σημαντικά βοηθήματα και τις βιντεοσκοπημένες προσωπικές στιγμές κάτι σαν προσωπικό ημερολόγιο. Κάθε αρχή και δύσκολη…

Το ξέρει η μαμά σου;

από τα αγόρια και τα κορίτσια που απάντησαν στην έρευνά μας...

Aγόρια

 • αυνανίζονται: 100%
 • χρησιμοποιούν την πορνογραφία: 97%
 • έχουν κάνει έρωτα: 81%
 • χρησιμοποιούν προφυλακτικά: 78%
 • θεωρούν το φλερτ ξεπερασμένο: 74%
 • έχουν κάνει xρήση δονητή ή άλλων
 • ερωτικών βοηθημάτων: 49%
 • έχουν κάνει ομαδικό σεξ: 12%
 • έχουν βιντεοσκοπήσει: 23%
 • δηλώνουν ομοφυλόφιλοι: 4%

Kορίτσια

 • έχουν κάνει έρωτα: 74%
 • χρησιμοποιούν την πορνογραφία: 73%
 • χρησιμοποιούν προφυλακτικά: 72%
 • θεωρούν το φλερτ ξεπερασμένο: 57%
 • έχουν κάνει xρήση δονητή ή άλλων ερωτικών βοηθημάτων: 38%
 • αυνανίζονται:28%
 • έχουν νιώσει οργασμό: 24%
 • έχουν κάνει ομαδικό σεξ: 6%
 • έχουν βιντεοσκοπήσει: 5%
 • δηλώνουν ομοφυλόφιλες: 2%

Συμμετείχαν: 100 αγόρια και 100 κορίτσια ηλικίας 16-20 χρόνων
Περιοχές: Λύκεια: Περιστέρι, Παπάγου, Πλάκα, Παγκράτι, Αγία Παρασκευή, Ηλιούπολη, Χαϊδάρι. Πανεπιστήμια: Πάντειο, Αθηνών

Είκοσι και κάτι...

Δύο φοιτήτριες «κοιτάζουν» τη σεξουαλικότητα των μικρότερων και κρατούν τις επιφυλάξεις τους

«Το μόνο δεδομένο είναι πως η σεξουαλική ζωή των εφήβων ξεκινά όλο και σε μικρότερη ηλικία σε σύγκριση με το παρελθόν. Ιστορίες για την πρώτη σεξουαλική επαφή στην πενταήμερη εκδρομή είναι λίγο-πολύ γνωστές και στις περισσότερες περιπτώσεις ισχύουν. Όπως επίσης ισχύουν και οι απόπειρες cybersex και οι βιντεοσκοπήσεις προσωπικών στιγμών και το “όχι” στους οίκους ανοχής για την πρώτη φορά. Δεχόμαστε ότι υπάρχει όντως αληθινή βάση στα λεγόμενα των παιδιών. Ωστόσο, ο έφηβος θέλει να φαίνεται στα μάτια των συνομηλίκων του ότι κάνει “παπάδες”, δηλαδή περισσότερα απ’ ό,τι στην πραγματικότητα κάνει. Γι’ αυτό και έχουμε επιφυλάξεις για τη συμμετοχή τους σε ομαδικό σεξ, τη χρήση ερωτικών βοηθημάτων αλλά και για τη συχνότητα με την οποία λένε ότι το κάνουν. Αν μη τι άλλο, για δεκαεξάρηδες μιλάμε!»

Γ.Γ. /21 ΕΤΩΝ/ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

«Νομίζω ότι το πολύ ψηλό ποσοστό στη χρήση του προφυλακτικού είναι εντελώς ψέμα. Ελάχιστοι το χρησιμοποιούν, αν και γνωρίζουν τις συνέπειες. Αντίθετα, μου φαίνεται πολύ χαμηλό, σε σχέση με την πραγματικότητα, το ποσοστό των γκέι αγοριών και κοριτσιών. Αμφιβάλλω επίσης και για τη χρήση “βοηθημάτων”. Στις παρέες μου μόνο για πλάκα αναφερόμαστε σε δονητές και τέτοια. Εννοείται πως ισχύουν οι βιντεοσκοπήσεις, η συμμετοχή του αλκοόλ και τα πονηρά sms, αλλά δεν ξέρω αν έχουν διάρκεια ή είναι απλώς ένα παιχνίδι. Όσο για το ομαδικό σεξ, τι να πω; Μόνο από έναν το έχω ακούσει, αλλά, επειδή είναι αγόρι, δεν το πιστεύω. Γενικά, δεν βλέπω τίποτα το εξωπραγματικό σ’ αυτά τα στοιχεία εκτός από τα ποσοστά του αυνανισμού. Για τα αγόρια 100% και για τα κορίτσια μόλις 28%. Τα κορίτσια λένε ψέματα ή μάλλον αισθάνονται ένοχα».

Κ.Ν. /21 ΕΤΩΝ/ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Πανελλαδικές: Oι καλύτεροι όλων στο Π.Φάληρο

Άρθρα μαθητών

Πανελλαδικές: Oι καλύτεροι όλων στο Π.Φάληρο

Η Κωνσταντίνα Κολοβού και ο Τάσος Κωνστάντης του 4ου Λυκείου Π.Φαλήρου, έγραψαν από τους μεγαλύτερους βαθμούς στα νότια προάστια, σε 'Εκθεση και Λογοτεχνία. Η Κωνσταντίνα έγραψε 18,8 (ο δεύτερος βαθμολογητής...

Παλιοί και νέοι μαθητές του φροντιστηρίου μιλούν στον ΣΚΑΙ για τα σχέδια τους.

Άρθρα μαθητών

Παλιοί και νέοι μαθητές του φροντιστηρίου μιλούν στον ΣΚΑΙ για τα σχέδια τους.

Παλιοί και νέοι μαθητές του Φροντιστηρίου Ιδέα κάνουν εκπομπή με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο και μιλούν για τα σχέδια τους. Συζητούν στο στούντιο, η Αγγελίνα Ευαγγέλου, Βιολόγος,  ο Τάσος Κωνστάντης, απόφοιτος...

Υποψήφιε φοιτητή ακούς; Εδώ παλιός!Του Ανδρέα Γιαννακόπουλου

Άρθρα μαθητών

Υποψήφιε φοιτητή ακούς; Εδώ παλιός!Του Ανδρέα Γιαννακόπουλου

Αυτές τις μέρες βρίσκομαι για δεύτερη φορά στον στίβο των πανελληνίων. Όχι σαν αθλητής αυτή την φορά, αλλά σαν θεατής (ευτυχώς!!!) στον αγώνα της αδερφής μου. Σκέφτομαι μοιραία την δική...

Φυσική, Μαθηματικά και απλή λογική. Tου Νίκου Καζαντζή 4ο Λύκειο Π.Φ

Άρθρα μαθητών

Φυσική, Μαθηματικά και απλή  λογική. Tου Νίκου Καζαντζή 4ο Λύκειο Π.Φ

      Αρκετές φορές μας έχει απασχολήσει η σύνδεση των Μαθηματικών και της Φυσικής με τη λογική. Πώς , όμως, μπορεί να δικαιολογηθεί αυτή η σχέση; Τα λογικά στοιχεία...

Ναι, θα έφευγα.

Άρθρα μαθητών

Ναι, θα έφευγα.

Είναι γαλάζιος ο ουρανός; Όχι επειδή υπάρχει κρίση. Όχι επειδή οι δουλειές είναι δύσκολες. Όχι επειδή με ζορίζει το δάνειο. Αλλά επειδή ζω σε μια χώρα που οι συμπατριώτες μου...

Η αναζήτηση της αξίας του διαλόγου

Άρθρα μαθητών

Η  αναζήτηση της αξίας του διαλόγου

  Της  Μαριάννας  Κατσουλάκη  , Α Λύκειο  Π.Φαλήρου   Διάλογος είναι μια επικοινωνιακή διαδικασία μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ανθρώπων, με την οποία διευρύνεται η αλήθεια ή το ψεύδος ενός επιχειρήματος...

Απλή τέχνη ή τρόπος ζωής;

Άρθρα μαθητών

Απλή τέχνη ή τρόπος ζωής;

Της Άννας  Στάβαρη  , Α  Λυκείου  4ο  Λύκειο  Π. Φαλήρου Η μουσική είναι μια από τις ωραιότερες και διαχρονικότερες τέχνες του κόσμου που έχει απήχηση σε όλες τις...

Κάποτε θάρθουν να σου πούν...

Άρθρα μαθητών

Κάποτε θάρθουν να σου πούν...

Της Αργυρώς Ντόκα, φοιτήτριας Κοιν. Ανθρωπολογίας To  τραγούδι  του  Σιδηρόπουλου      http://www.youtube.com/watch?v=iwwLYJK8eDw&feature=related   Ποιός θα περίμενε ότι ένα τραγούδι της μεταπολεμικής εποχής στην Ελλάδα, ένα τραγούδι, που υποδηλώνει την απάθεια των υψηλόβαθμων, την...

Το πανεπιστήμιο που (δεν) ονειρεύτηκα

Άρθρα μαθητών

Το πανεπιστήμιο που (δεν) ονειρεύτηκα

Της Γεωργίας Μοσχόβου, 18 ετών Πανεπιστήμιο : Το όνειρο κάθε μαθητή της τρίτης Λυκείου και όχι μόνο. Στο σχολείο μαθαίνουμε πως είναι πολύ δύσκολο να περάσεις την πόρτα...

Με ποιό δικαίωμα κ. Διαμαντοπούλου; Του Νίκου Πουλικίδη, ετών 18

Άρθρα μαθητών

Με ποιό δικαίωμα κ. Διαμαντοπούλου; Του Νίκου Πουλικίδη, ετών 18

  Τα αποτελέσματα των Πανελληνίων αποδείχτηκαν αποκαρδιωτικά για μεγάλο μέρος των υποψηφίων. Παιδιά που κλαίγανε , παιδιά που είδαν τους κόπους μιας ολόκληρης και άκρως απαιτητικής χρονιάς να μην αποδίδουν...

Φαινομενικά ασήμαντα πράγματα...

Άρθρα μαθητών

Φαινομενικά ασήμαντα πράγματα...

Της Ανδριάνας Μουρελάτου, μαθήτριας 4ου Γενικού Λυκείου http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.anagnwstes&id=7542 1 εικόνα   Διανύοντας μια ζοφερή πραγματικότητα ποιος τολμά να κοιτάξει προς το φώς; Αδιαμφισβήτητα μπροστά στο κολοσσιαίο οικονομικό πρόβλημα της χώρας, το λιλιπούτειο αποτέλεσμα της...

Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία....

Άρθρα μαθητών

Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία....

    Της Κατερίνας  Χλιάρα,4ο  Λύκειο Π.Φαλήρου Έχει περάσει ο καιρός της μεταπολίτευσης, όταν οι φοιτητές της Νομικής και του Πολυτεχνείου κινητοποιήθηκαν εναντίον της δικτατορίας, το Νοέμβριο του...

Η Βία μέσα μου.

Άρθρα μαθητών

Η Βία μέσα μου.

Η Βία μέσα μου.wmv www.youtube.com Το video αυτό είναι μια συνεργασία του Ομίλου Καινοτόμων Δράσεων με την Ακαδημία Γυμναστικής και Χορού του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης. Μέσα από το video...

. 4 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ,ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ .

Άρθρα μαθητών

. 4 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ,ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ .

Νικολέτα Σκαρσουλή  4ο Λύκειο Π.Φ,, Κατερίνα Χλιάρα 4ο Λύκειο Π.Φ, Αντριάνα Μουρελάτου 4ο Λύκειο Π.Φ, Αντρέας Ζαμπούκας Φιλόλογος. Πολιτισμός και Πόλη. Της  Νικολέτας Σκαρσουλή Πόλη είναι κάθε πολιτικά οργανωμένη...

ΧΟΡΟΣ & ΕΦΗΒΕΙΑ

Άρθρα μαθητών

ΧΟΡΟΣ & ΕΦΗΒΕΙΑ

  Της Κατερίνας Χλιάρα 4ο Λύκειο Π.ΦαλήρουΌπως γνωρίζουμε, υπάρχουν έφηβοι που μαθαίνουν να χορεύουν διάφορους τύπους χορού σε ερασιτεχνικές σχολές κι έφηβοι που στρέφονται εναντίον του χορού και ό,τι αυτός συνεπάγεται....

Χειρωνακτική και πνευματική εργασία. στις μικροκαπιταλιστικες κοινωνίες.

Άρθρα μαθητών

Χειρωνακτική και πνευματική εργασία. στις μικροκαπιταλιστικες κοινωνίες.

      Σε κοινωνίες που η οικονομία βασίζεται στον μικροκαπιταλισμό αναπτυσεται μια σαφή τάση κατοχύρωσης των αστικών επαγγελμάτων.Αυτό συμβαίνει με ταυτόχρονη απαξίωση της χειρωνακτικής εργασίας όταν μάλιστα...

Η εμπορευματοποίηση της βλακείας.

Άρθρα μαθητών

Κυριολεκτικά κάτω από τα μάτια μας χτίζεται μεγαλόπρεπα μια βιομηχανία γέλιου. Αναφέρομαι στις εκπομπές σάτιρας της τηλεόρασης που σαν μανιτάρια ξεπετάγονται καθημερινά. Θέμος , Λαζόπουλος, Κανάκης είναι οι...

Είμαι 16 και μόλις τελείωσα

Άρθρα μαθητών

Είμαι 16 και μόλις τελείωσα

Πόσο νωρίς αρχίζει η σεξουαλική ζωή των νέων σήμερα; Πόσο απομυθοποιημένο είναι γι’ αυτούς το σεξ και πόσο «απελευθερωμένα» είναι αγόρια και κορίτσια; Μιλήσαμε με 200 από αυτά, ηλικίας 16...